Hidrokolon terapija, najčešća pitanja, priprema

ŠTA JE HIDROKOLON TERAPIJA?

Hidrokolon terapija je tehnički razvijena i usavršena metoda dobro poznatog klistiranja.

Izvodi se pomoću specijalno dizajniranog aparata. Koristi filtriranu vodu kontrolisane temperature i blagog pritiska za nežno unutrašnje čišćenje debelog creva (kolona) od naslaga koje se godinama talože u naborima. Ustanovljeno je da fekalni otpad zajedno sa sluzi, lošim bakterijama, gljivicama i parazitima može biti težak od 1 pa čak do 8kg, a debljina naslaga u nekim slučajevima i do 1cm u prečniku.

ŠTA JE KOLON?

Kolon (lat.colon) je debelo crevo i završnica je crevnog trakta. Sastoji se anatomski od nekoliko delova: ushodni, poprečni, nishodni, tzv.sigmoidni (u vidu slova „S“) pravi deo i analni (čmarni). Kao i ostala creva to je šuplji organ nalik kobasici. Histološka građa debelog creva je takođe specifična. Kao i tanko crevo i kolon ima slojevitu građu i specijalno raspoređene slojeve mišićnog tkiva koji pokreću sadržaj creva, talasasto, od želuca do čmara. Ti pokreti su poznati pod imenom peristaltika. Ovi pokreti su regulisani tzv. AUTONOMNIM nervnim sistemom i nisu pod dejstvom naše svesne volje. Međutim ovi pokreti su veoma podložni podsvesnim, psihogenim stres faktorima, što je svima veoma poznato…(studenti pred ispit, velika briga i iščekivanja…mogu rezultirati teškim prolivima ili dugotrajnim zatvorima).

DA LI JE PROCEDURA BOLNA, NEPRIJATNA I KOLIKO TRAJE?

Procedura je bezbolna, udobna, elegantna, traje 45min i provodi je lekar posebno obučen za ovu vrstu tretmana.

KOLIKO TERAPIJA SE PREPORUČUJE?

Preporučuje se 3 do 5 tretmana kako bi se isprali svi delovi debelog creva. Međutim, i jedan tretman je od velikog značaja. Prema našem iskustvu, obilna evakuacija sadržaja, najčešće se dešava u toku treće terapije.

DA LI POSTOJI MOGUĆNOST BILO KAKVE INFEKCIJE ( BAKTERIJE, GLJIVICE, VIRUSI)?

NE, nepostoji mogućnost bilo kakve zaraze niti infekcije. Tamaridetoks ima savremeni aparat koji je jedini u Srbiji registrovan od strane Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) broj. 515-02-00193-14-001.

Aparat je programiran za samočišćenje, samodezinfekciju, ozoniranje, filtriranje i preciznu kontrolu pritiska i temperature, radi maksimalne sigurnosti, bezbednosti i zaštite pacijenta.

Svi delovi sistema koji dolaze u kontakt sa pacijentom fabrički su sterilisani, napravljeni od specijalne medicinske plastike za JEDNOKRATNU upotrebu i registrovani u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

KAKO IZGLEDA SAMA PROCEDURA ISPIRANJA CREVA?

Udobno se smestite na krevet u specijalno dizajniranom donjem vešu za jednokratnu upotrebu. Preko vas se prebaci čist peškir. U završni deo vašeg debelog creva 3-4cm lekar aplikuje sterilni nastavak za dotok mlake vode, bez bola i neprijatnosti. Lekar provodi proceduru tako što mlakoj filtriranoj vodi iz aparata omogućava da polako i nežno ispunjava, i protiče kroz vaše debelo crevo, kako bi se podstakla i obnovila njegova peristaltika, i izbacila nataložena fekalna masa. Protok vode se nastavlja dok ne osetite u stomaku blago naprezanje. Tada se voda kroz, drugo odvodno crevo izbacuje zajedno sa fekalnom masom rastvorenom u vodi. Sve se odvija u zatvorenom sistemu aparata, pa se oko vas ne šire nikakvi neprijatni mirisi. Proces se ponavlja dovoljno puta tako da jedan tretman zamenjuje 20-30 klizmi tj. klistiranja.

Ceo proces možete pratiti udobno ležeći, a lekar vam je na raspolaganju da odgovori na sva pitanja.

DA LI JE POTREBNO POSAVETOVATI SE SA LEKAROM PRE TRETMANA?

Ako imate strah, nedoumice oko indikacija ove procedure posavetujte se i sa vašim i sa našim lekarom.

Hidrokolon terapija, koju provodi lekar obučen za ovu proceduru, je potpuno sigurna, pouzdana i bezbedna pa nije potreno obavljati predhodne preglede i pretrage za ovu proceduru.

DA LI ĆE ME BITI SRAMOTA TOKOM OVOG POSTUPKA?

NE. Bićete u prijatnom ambijentu uz opuštajuću muziku sa veoma prijatnom doktorkom. Bićete pokriveni i nećete se osećati neprijatno.

Lekar je tu da vam pomogne da sa lakoćom prođete kroz celu proceduru.

Tokom procedure vaše debelo crevo će biti očišćeno od godinama taloženih naslaga u naborima creva i ostavlja zdravo, higijenski čisto okruženje u vašem stomaku.

KOJE SU DOBROBITI I POZITIVNI EFEKTI ISPIRANJA DEBELOG CREVA?

Efekti su vidljivi odmah posle prvog tretmana. Osećate se odlično, osećate se lakše, u glavi „bistrije“ i osećate priliv energije. Pošto ste prošli detoksikaciju i oslobodili organizam nagomilanih otrova osetićete da vam je stomak splasnuo, a, pošto ste izgubili nataložene kilograme fekalnih masa, gubite na telesnoj težini i obimu.

Nestaje loš zadah iz usta, koža postaje glatka i sjajna, nestaju ekcemi, akne i bubuljice.

Oslobađate se hronične opstipacije i neredovne stolice, usporene probave, poboljšava se peristaltika creva. Ispiranje creva olakšava menstrualne tegobe, cistitis, zapaljenske procese na jajnicima i pomaže u iskorenjivanju kandide i parazita. Takođe pomaže u uspostavljanju boljeg hormonskog balansa kao i efikasnije bubrežne funkcije.

Hidrokolon terapija je veoma efikasna metoda u lečenju alergija, astme, upornih glavobolja i migrene, hroničnih bolesti zglobova i mišića.

U KOJIM SLUČAJEVIMA SE HIDROKOLON TERAPIJA NE PREPORUČUJE I NE PROVODI?

Procedura se NE preporučuje i NE provodi kod dece, trudnica, onkoloških pacijenata, kod Kronove bolosti, ulceroznog kolitisa, krvarećih hemoroida, polipa na debelom crevu, nedavne operacije creva i rektuma, krvarenja iz probavnog trakta, anemije, aneurizme srca i velikih arterija, bubrežne insuficijencije, trbušne kile, dijareje, epilepsije, težih psihičkih obolenja.

DA LI SE HIDROKOLON TERAPIJA PREPORUČUJE KOD DRUGIH MEDICINSKIH PROCEDURA?

Ispiranje creva PREPORUČUJE SE kao priprema za crevne preglede kao što su kolonoskopija, rektoskopija i sigmoidoskopija, te kao priprema kod abdominalnih operativnih zahvata.

Procedura ispiranja creva idealna je kao priprema za post ili tokom samog posta pri raznim dijetama ili kao pomoć kod gubitka težine.

DA LI JE HIDROKOLON TERAPIJA PREVENCIJA NEKIH BOLESTI?

Hidrokolon terapija predstavlja temeljno čišćenje celog organizma i uvek je najefikasnija i najdelotvornija ako se provodi preventivno. Najveća korist je kao prevencija karcinoma debelog creva koji se u Vojvodini nalazi na prvom mestu, po učestalosti kod muške populacije.

PREPORUKE PRE HIDROKOLON TERAPIJE

Da biste telo pripremili za hidrokolon terapiju i imali maksimalne koristi i efekte, savetujemo sledeći režim ishrane 24h pre vašeg tretmana

  • Izbegavajte konzumiranje hrane koja stvara gasove, kao što su mahunarke (pasulj, sočivo, grašak i dr.) zatim brokoli, kupus, karfiol, luk, krastavac, šargarepa, sveže jabuke i banane.
  • Na minimum smanjite kafu, alkohol, šećer, hleb, slatkiše i voćne sokove sa dodatkom šećera.

PREPORUKE POSLE HIDROKOLON TERAPIJE

Ispiranje creva je pranje tela iznutra. Odlična je kao dodatak vašem prolećnom čišćenju.

Preporučujemo hranjiv zeleniš, enzime, vitamine, minerale i sveže organske sokove. Nastavite sa detoksikacijom i podmlađivanjem vašeg tela i moći ćete da postignete optimum zdravlja pomoću još nekih metoda koje vam stoje na raspolaganju u našem Centru.

HRANA I PIĆE ZA VAŠE TELO POSLE ISPIRANJA CREVA ZA DUGOTRAJNE EFEKTE

Izbegavajte hranu koja stvara gasove, nekoliko dana nakon ispiranja creva (ako je moguće).

Hrana koja stvara gasove uključuje: šećer, proizvode od pšenice (hleb, kolači, paste), alkohol, gazirana pića i crvena mesa.

Hidrirajte se!!! U toku dana popijte do 2l vode ili razblaženog biljnog čaja. Ovo će omogućiti odlične nivoe hidratacije koji će još više povećati efekte tretmana.

Nemojte previše vode popiti neposredno posle tretmana, jer abdominalna masaža koja opušta creva može takođe stimulisati i bešiku. Bolje da pojedete blagu, nekiselu čorbu od povrća ili neki lagani obrok.

Sveži sokovi od povrća, su hranjivi i pomažu opuštanju creva. Šargarepa, đumbir, celer, nana i spanać su odlična kombinacija.

Obezbedite telu dovoljno sna. Sledećeg dana bićete u odličnoj kondiciji, emocionalno, psihički, duhovno i fizički.

Konsultant: Prof. dr Spomenka Mujović