Creva – problemi i tegobe

Za mnoge ovde navedene tegobe i probleme, NAŠA PREPORUKA JE ISPIRANJE DEBELOG CREVA – HIDROKOLON TERAPIJA.

Kažu da se centar za osećaje nalazi u stomaku. Naše raspoloženje deluje na rad organa koji se nalaze u maloj karlici. Na primer kada se uplašite, strah kao emocija deluje na rad creva i dobićete dijareju odnosno proliv. Kada ste pod stresom možete osetiti nadimanje stomaka, nadutost , nelagodu, neprijatnost i uznemirenost.

Nadutost, je bezazlena ako nastaje posle uzimanja hrane koja pomaže vrenje. Nažalost, nadutost, nadimanje je često posledica loše probave. Ako je oštećena crevna flora, ne mogu se više metabolički proizvodi pravilno iskoristiti i dolazi do vrenja, truljenja i stvaranje gasova u crevima ponekad praćeno i jakim grčevima u stomaku.

Nadimanja koja izazivaju osećaj pritiska, boli i grčeva u stomaku, pritišću dijafragmu prema gore, a mogu biti pokazatelj poremećaja funkcije celokupnog probavnog sistema, uključujući organe kao što su jetra, žuč i pankreas (gušterača).

Mahunarke, praziluk i kelj poseduju veoma složene spojeve belančevina koje mogu razgraditi samo određeni enzimi. Ti su enzimi sadržani u pomenutim namirnicama. Pošto su enzimi veoma osetljivi na visoku temperaturu, postupak kuvanja najvećim delom ih uništi.

Sirova hrana

Kako ne dostaju važni biljni enzimi, probavni enzimi nedovoljno mogu razgraditi spojeve šećera i belančevina. Taj posao nastavljaju određene bakterije u crevima. Prilikom procesa razgradnje nastaju gasovi, pre svega metan. Crevo se puni gasom. Ako jedete praziluk i kelj sirov ili pustite da sočivo i mungo (vrsta pasulja) proklijaju i tada jedete njihove klice, nećete imati nadimanje u stomaku, jer će tada biljni enzimi moći nesmetano delovati.

Dakle, ne brinite kad jedete termički obrađene mahunarke jer su tada nadimanja normalna. Drugi uzrok nadimanja mogao bi biti oslabljen rad želuca koji zbog dugogodišnjeg zakiseljavanja organizma stvara previše želudačnog soka i probavnih enzima.

Umorna jetra

Loš rad želuca poznaje se po povišenom udelu belančevina u stolici. Tu mogu pomoći gorke supstance (iz biljaka) kako bi se poboljšala želučana funkcija. Sledeći su razlog nadimanja poremećaj funkcije jetre i žuči. Jetra je najvažnija hemijska fabrika u našem organizmu. U jednom trenutku u jetri se dešava milion reakcija, enzimskih procesa. Jetra stvara energetske zalihe, oslobađa telo od otrova, izlučuje žuč i prerađuje krv koja dolazi portnom venom iz creva. Ona uprkos mnogim spoznajama krije još uvek mnogo tajni.

Jetra je veoma strpljiv organ. Godinama izlazi na kraj sa opterećenjima i ako nije oštećena upalama ili otrovima, treba joj dugo vremena da bi organski obolela. Ona nas ipak upozorava kada se njen rad poremeti ili kada je preopterećena. Mislite samo na umor posle obilnog jela. Umor je bol jetre! Nagle promene raspoloženja „zahvalite“’jetri. Ona vas čini nemirnim i agresivnim. Jetra reguliše vaš holesterol i sabire masnoću.

Pritisak

Jetra čini da pri preopterećenju loše spavate i „utiče“ na neugodne snove. Putem žučne tekućine koja je skladištena u žučnoj kesi i po potrebi se izlije u tanko crevo, ona unosi žučnu kiselinu u smesu pojedene hrane, kako bi masnoće iz hrane bile prerađene i pripremljene da ih mogu razgraditi enzimi pankreasa kojima je to zadatak. U crevo putem žučnog soka dospe i jedan deo holesterola. Pogrešnom ishranom nanosi se šteta osetljivom jetrenom metabolizmu holesterola. Žučni sok postaje žitkiji i sporije teče.

Žučna kesa i žučni putevi zgrče se (budu u spazmu) pri pražnjenju i tada osećate pritisak u desnom gornjem delu stomaka (deo iznad pupka). Raste li i dalje količina holesterola i minerala u žučnom soku, on se kristalizira, stvara se krupni pesak.

Sad osećate pri pražnjenju želudačnog soka u tanko crevo i stezanje u leđima lopatice.

Veoma su često rani simptomi tog poremećenog rada upravo nadimanje, jer se masti uzete sa hranom dovoljno ne razgrade i dospeju neprobavljene u donje delove tankog creva. Tako proces razgradnje preuzimaju crevne bakterje, pa se stvara mnogo gasova.

VEZA JETRA, ŽUČ, CREVA, PANKREAS

Poremećaj funkcije jetre i žuči mogu se dokazati u stolici. Tada su masne kiseline i neutralne masti pozitivne,što se proveri u labaratoriji. U tom slučaju se leče i tretiraju pored creva i jetra i žuč.

Organ kome se poklanja premalo pažnje je pankreas (gušterača).

Pankreas proizvodi enzime neophodne za varenje,hormone insulin i glukagon. Dakle,pankreas je važan za regulaciju šećera u krvi i uz to važne probavne enzime.

Pankreas reaguje veoma osetljivo na alkohol, virusne zaraze i otrove iz okoline. Alkohol može izazvati upalu pankreasa. Takođe u pankreasu mogu nastati kamenci koji mogu izazvati upalu.

Najveću štetu čine virusne bolesti, dečije bolesti i gripa. Braneći se od napadača, funkcija pankreasa slabi. Ako pankreas proizvodi premalo probavnog soka bogatog enzimima razgradi se samo jedan deo hrane. Ostatak otputuje u drugi deo tankog creva da bi ga tamo razgradile crevne bakterije. Posledice su nadimanja. Prema tome vidljivo je da uzroci nastanka nadimanja nisu direktno povezani sa funkcijom creva, već sa slabom funkcijom jetre, žuči, pankreasa. Postoje nadimanja koja počinju isključivo u crevu.

Gljivice u crevima

Pogrešna ishrana, antibebi-pilule i otrovima iz okoline može se promeniti crevna flora. Štetne bakterije potisnu i smanje deo grupa pozitivnih bakterija. Te bakterije promene životne uslove u crevu, pa svojim enzimskim delovanjem i biohemijske reakcije. Nastaju procesi vrenja i truljenja što za posledicu ima nastajanje alkohola i sumporvodonika. Ako se ispuštaju gasovi oseća se miris pokvarenih jaja. Bakterije truljenja većinom razgrađuju belančevine. Osećate li umor, nezadovoljstvo, potrebu za slatkim, posle svakog obroka muči vas nadimanje određene hrane više ne podnosite ,a do skoro ste u njoj uživali, pomislite da su se gljivice naselile na vašu crevnu sluznicu.

Vrste gljivica

To su gljivice poput kandide koje su zauzele mesto u udubljenjima creva gde im inače ,nije mesto. Ponekad su tu i plesni a ponekad su udružene i kandida i plesni. Njih ima posvuda u okolišu a u organizam dospeju preko hrane. Ako je imunitet dobar gljivice se neće raširiti u creva, jer imaju prirodnu zaštitu. Ako zaštitni mehanizmi ,pre svega naš imuni sistem,ne radi savršeno, gljivice se ugnezde u sluznici i hrane se šećerom iz krvi. Šećer padne i čovek dobiva želju za slatkim. Gljivice proizvode velike količine alkohola koji opterećuje jetru, postajete tromi, umorni, pospani, bez energije.

BAKTERIJE TANKOG I DEBELOG CREVA

Važno je napomenuti da se bakterijska flora tankog i debelog creva veoma razlikuje.Tanko crevo na mestima gde postoje bakterijske flore isključivo je naseljena bakterijama tipa lactic acid (acidofilne bakterije) uobičajen izraz „dobre bakterije“. U debelom crevu se nalazi mnogo različitih vrsta bakterija, koje izazivaju truljenje.

Zadah iz usta

Bakterije debelog creva razgrađuju sastojke hrane koju smo pojeli i dolazi do snažnog stvaranja gasova. Ta vrsta gasova je toliko jaka da se često kompletno crevo nadima da vazduh u određenim delovima creva podiže dijafragmu. Javljaju se tegobe i poteškoće u disanju i probadanje oko srca.

To jako stvaranje gasova izaziva bol, a vetrovi izlaze veoma sporo, pa Overgrowth sindrom ljudima zadaje mnogo problema. Stomak je zbog stvaranja gasova napet kao bubanj. Jedan deo gasova odlazi u krvotok, odakle izlazi putem pluća izdisanjem (neugodan zadah iz usta).

Tako u ovom slučaju nadimanja upozoravaju na poremećaje funkcije probavnog trakta.

Nadimanja mogu imati i bezazlene uzroke, kao što je hrana koja izaziva nadimanje, mogu upućivati na veliku naseljenost loših bakterija u tankom crevu, ne zaboraviti na jetru, žuč, želudaci pankreas. U tome pomaže ciljana dijagnostika jer daje uzrok problema. Ako se poremećena funkcija probavnog sistema pravilno leči prestaju nadimanja.