Nadutost creva

Nadimanje / Balon od hrane

Višak vazduha u trbuhu najčešće je posledica nediscipline u ishrani. Kada se javi nadutost korisni su čajevi od nane, matičnjaka, kamilice.

Koliko puta ste nakon ručka ili večere od stola ustali sa neprijatnim pritiskom u trbuhu, koji rasteže stomak do granica pucanja? Iako ovaj “balon” može da izazove brojne neugodnosti nadutost stomaka, ili nadimanje, nije bolest, ali može da bude znak nekog oboljenja. Uglavnom se ponavlja s vremena na vreme, i ne mora da bude povezano sa uzimanjem hrane ili gojaznošću.

 • Višak vazduha u trbuhu najčešće je posledica nediscipline u ishrani – objašnjava magistar dr Predrag Dugalić, internista gastroenterolog, šef Odeljenja gastroenetrologije i hepatologije KBC Zemun. – Ukoliko se jede brzo i dobro ne žvaće hrana, osim viška “progutanog vazduha“, javlja se i višak vazduha u crevima kao posledica uzimanja namirnica tokom čijeg varenja bakterije stvaraju veću količinu vazduha, jer određena hrana može da izazove flatulencije.

Ne može sva hrana da se svari u želucu i crevima. To se posebno odnosi na dijetna vlakna i skrob. Tim ostacima hrane se normalni stanovnici creva – bakterije. Pod uticajem tih bakterijskih kolonija, procesom fermentacije, proizvode se gasovi. Većina nastalih gasova nema miris, ali zato neki imaju jak i intenzivan, koji se oseti. Na primer, prva dva – tri sata nakon pasulja, nema gasova. Posle toga počinje njihovo stvaranje i ispuštanje, a maksimum se dostiže posle pet časova. Zatim se količina gasova smanjuje i vraća se na predhodni nivo sedam sati nakon obroka.

Nadimanje se javlja i traje u zavisnosti od toga gde je uzrok nadutosti:

 • ako je u želucu – onda se javlja do sat posle jela
 • ako je u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači – 1-3 sata posle jela
 • ako je uzrok u tankom i debelom crevu – nakon 3-24 sata.

 Uzroci

Nadimanje mogu da izazovu:

 • način na koji se jede (gutanje vazduha tokom jela)
 • problemi sa želucem (gastritis, čir)
 • problemi sa dvanaestopalačnim crevom (čir)
 • problemi sa gušteračom i žučnom kesom (nedovoljno sokova za varenje)
 • problemi sa tankim crevom (razna zapaljenja koja ometaju varenje)
 • problemi sa debelim crevom (zapaljenja, preterano stvaranje gasova).

Nadimanje trbuha može da traje 10-tak minuta, ali i nekoliko dana i nedelja – naglašava dr Dugalić. – To zavisi od toga koji je uzrok nadimanja i koja vrsta hrane stvara višak gasova u crevima. Neki ljudi su genetski skloniji slabijem varenju hrane i moraju da vode više računa o disciplini u ishrani. Sigurno je da je jedan od načina za smanjenje tegoba izbegavanje hrane koja smeta, jer se za svaku vrste namirnice može naći adekvatna zamena.

Balon

Na stvaranje “balona” u stomaku utiču:

 • Stres: kad god osetite nervozu, oseti je i vaš digestivni trakt, što može da dovede do nadimanja, zatvora ili proliva. Stres često ne može da se spreči, ali ako imate priliku, kad god osetite nervozu, popijte šolju čaja od nane. Nana odlično smiruje stomak i deluje blagotvorno na digestivni trakt.
 • Slatkiši: gornji deo digestivnog trakta može da svari samo manji deo fruktoze; ostatak nastavlja put prema crevima, gde će ovaj šećer razložiti bakterije – pri čemu se oslobađaju gasovi. Ukoliko imate osetljiv stomak, pojedite samo jednu porciju voća, ili pola čaše soka, ili dve kašičice meda dnevno.
 • Mahunarke: najveći proizvođači gasova su oligosaharidni šećeri, posebno rafinoze. Čovek ima malo enzima (alfa galaktozidaza), koji vari ove oligosaharide. Oni dospevaju u debelo crevo uglavnom nesvareni. Tu ih dočekaju bakterije, fermentišu uz obilje gasova. Ovim oligosaharidima su najbogatije mahunarke. Zato su pasulj, grašak, boranija i soja najpoznatiji izazivači gasova. Pečeni pasulj povećava stvaranje gasova za dvadeset puta.

– Ovih izazivača gasova ima i u drugom povrću, mada manje – ističe naš sagovornik. – Za mahunarkama, kao veći gasotvorci, slede kupus, prokelj, karfiol, brokoli, crni luk i repa.

 • Soli: natrijum dovodi do toga da ćelije vežu vodu što dovodi do nadimanja stomaka. Natrijum je neophodan, ali treba ga uzimati samo u malim količinama; namirnice koje sadrže mnogo natrijuma su: soja sos, pileća supa, prerađevine od mesa i neke vrste sira.
 • Mlečni proizvodi: ako posle voćnog jogurta primetite da ste se “naduli” to može da znači da je stomak osetljiv na laktozu, mlečni šećer. U tom slučaju, možete da koristite mlečne proizvode koji ne sadrže laktozu (pogledajte spisak sastojaka na pakovanju), ili da pokušate da “istrenirate” digestivni trakt da vari laktozu tako što ćete tokom tri do četiri nedelje, uzimati malu količinu mlečnih proizvoda nekoliko puta dnevno.
 • Gazirano: sva gazirana pića izazivaju nadimanje, što dodatno može da pojača jedan od čestih zaslađivača u dijetalnim napicima sorbitol. Osim u dijetalnim napicima, sorbitol se često nalazi i u “sugarfree” slatkišima, žvakaćim gumama i bombonama, pa nije loše proveriti spisak sastojaka pre kupovine. Umesto gaziranih napitaka, bolje je piti vodu, što će, između ostalog, pospešiti izbacivanje viška natrijuma iz tela.

Pomoć

Kao prva pomoć kada se javi nadutost korisni su čajevi od nane, matičnjaka, žalfije, kamilice, a od začina kim i đumbir. Dobra je i masaža trbuha u pravcu kretanja kazaljke na satu. To će ubrzati varenje i olakšati tegobe. Neki lekovi kao što su espumisan, gasvan, meteospasmyl i dr. dovode do privremnenog smanjivanja gasova u crevima i na taj način olakšavaju tegobe.

B. Laćarak

 ŽENE

Mnoge žene pate od nadimanja neposredno pred menstruaciju, kad hormonalne promene dovode do zadržavanja tečnosti. Kod ovakvih tegoba savetuje se nadoknada vitamina E (ima ga u povrću, semenkama, orasima, hladno ceđenim uljima – maslinovo, sojino) i magnezijuma. Smanjenje slane hrane takođe pomaže.

– Dobro je i vežbanje jer povećava protok krvi i ubrzava proces varenja hrane – što, sa ndruge strane, sprečava pojavu zatvora, koji izaziva nadimanje stomaka-ističe dr Predrag Dugalić.

ALARM

Stanja kao što su naglo nastao zatvor, pojava krvi u stolici, učestale prolivaste stolice, izražena mučnina i povraćanje, ukoliko se udruže sa nadimanjem trbuha zahtevaju hitnu konsultaciju lekara-gastroenterologa.