ISPIRANJE CREVA I IMUNI SISTEM

Ispiranje creva šta je to?

Pomoću ispiranja creva tj. hidrokolon terapije naš imuni sistem se poboljšava i stoga jača imuni odbrambeni mehanizam organizma.

Zdrav kolon je prvi korak ka opštem zdravom stanju. Oslobođeno toksina debelo crevo se može lakše nositi sa novim opterećenjima, mikroorganizmima i drugim patološkim uticajima. Čišćenje digestivnog trakta omogućava čišćenje limfnog sistema, krvi, mozga i celog tela. Razna oboljenja se mogu eliminisati i/ili sprečiti takvim postupkom. Spektar oboljenja koja su u pitanju ide od konstipacije preko psiholoških problema do jačanja našeg imunog sistema, što je srž odbrambenog sistema protiv infekcija i takođe raka.

Za koja oboljenja je ispiranje creva,tj.hidrokolon terapija adekvatna?

 • Hronična konstipacija (zatvor)
 • Naduvenost
 • Hronična dijareja (proliv)
 • Atoničan (oslabljen) kolon
 • Sindrom iritabilnog creva (iritabilan kolon)
 • Nadutost želuca
 • Divertikuloza
 • Kronova bolest, ulcerozni kolitis (ograničeno da se izvrši samo u posebnim slučajevima od strane iskusnih terapeuta)
 • Infekcije parazitima (gliste)
 • Kandida

… kao i ostala medicinska stanja za koja se sumnja da su prouzrokovana „autointoksikacijom“ tela.

Ti poremećaji obuhvataju naročito:

 • probleme sa koncentracijom, zamor, depresivna stanja, napade panike i stanje vrtoglavice
 • kožna oboljenja kao što su akne, psorijaza, neurodermatitis, ekcem
 • migrena
 • podložnost infekcijama, alergijama, alergijskoj astmi
 • pojavu ili pogoršanje postojećeg reumatskog stanja
 • hipertermija ili hipotermija
 • hronično oboljenje prostate

Pacijenti sa poremećajem rada jetre takođe imaju korist od hidrokolon terapije uz tretman intestinalnog trakta. Jetra je prvi i najistaknutiji organ da detoksifikuje ljudsko telo. U slučaju disfunkcije, toksične materije se šire po celom telu.

Koji su efekti ispiranja creva odnosno kada treba da se primenjuje?

Pretpostavlja se da izvesni toksini i/ili otpadne materije se dovoljno brzo ne razlažu ili sagorevaju. Stoga dugogodišnji metaboliti i mukoidalni plak u crevnim džepovima (špagovima) sprečavaju normalne peristaltičke pokrete i transport fekalija.

Tokom hidrokolon terapije ponovljena ispiranja vodom uklanjaju otpatke nataložene u proširenim džepovima debelog creva. Drugi pozitivan efekat je revitalizacija lenjih creva stimulisanjem pokretljivosti i sveukupnog funkcionisanja digestivnog trakta. Mogao bi se nazvati kao tip „treninga creva“. Za napaćena i skoro paralizovana creva to ne bi bilo moguće – bez tih posebnih napora za oporavak – da se otarasi nataloženih toksičnih materija.

Ponavljanje promene između punjenja debelog creva vodom i momentalnog ispiranja, praćenog abdominalnom masažom, ima za rezultat predviđeno čišćenje creva. Čak i uporne naslage se odvajaju od unutrašnjih zidova creva i eliminišu.

Primenom različitih temperatura vode i nežne masaže crevu se vraćaju otpornost i izgubljena peristaltika .

Koji efekti se postižu ispiranjem debelog creva?

1.Čišćenje

Uklanja nežno nagomilane naslage fekalija iz nabora i udubljenja debelog creva i brojne toksične materije. Takođe eliminiše konkremente, truležne agense i gljivice.

2.Sekrecija (lučenje)

Jetra preko žučnih kanala izlučuje metaboličke toksine i razne otpadne materije.One se delomično ponovo resorbuju u debelom crevu naročito pri smanjenju njegove pokretljivosti (lenja creva). Ove toksične supstance ponovo se preko krvotoka vraćaju u jetru i opterećuju ceo organizam. Samo, čak i u jednom tretmanu, ispiranje creva-hidrokolon terapija prekida ovo toksično kruženje otrova u našem organizmu.

Ovaj tretman, takodje, poboljšava izlučivanje tečnosti preko bubrega. To se vrši na dva načina:

 1. Mala količina unešene vode se apsorbuje u krv, pa je nivo tečnosti u krvnim sudovima viši i bubrezi se stimulišu da izbace više tečnosti.
 2. Hidrokolon terapija poboljšava cirkulaciju krvi u abdominalnoj regiji sa diuretskim efektom na bubrege i može biti od koristi u slučaju kamena u bubregu i/ili ureteru.

Povoljni efekti hidrokolon terapije mogu biti dopunjeni istovremenom primenom normalno prisutnih enterobakterija – probiotskom terapijom u tečnom ili čvrstom obliku (tablete), kao deo dodatne revitalizacije creva.

Konsultant: Prof.dr. Spomenka Mujović

Ispiranja creva-hidrokolon terapije možete zakazati na tel. 060/40.40.548.
Tamaridetoks,Kosovska 28 prizemlje.